10.3.09

Balkabağı Çorbası...



Çok değişik bir lezzet oldu.Tatlıyla tuzlunun uyumu bu olsa gerek.Ama herkesin damak tadına göre değil.Yine özellikle İkra için yaptım ama 2-3 kaşıktan sonra içmeyi reddetti :( sinir ediyor beni :)
Nasıl yaptığıma gelince..
Malzemeler..
750 gr kabak
1 patates
1 büyük baş soğan
2 diş sarımsak..
zeytinyağ
labne peyniri
arzu edilen baharatlar
tuz ve tavuk bulyon..


Soğan ve sarımsak zeytinyağında kavrulduktan sonra küçük doğranmış kabak ve patateslerde ilave edilir biraz birlikte sotelenir..Suyu,tuzu ve baharatları eklenerek pişirilir..Blendırdan geçirilip bir taşım daha kaynatılır.Ben bu sırada içine çok az tereyağı ve bir çorba kaşığı kadar labne ilave ettim..ayrı bir tat kattı.

özellikle ek besinlere geçmiş bebekler için patates,kabak,havuç çok az zeytinyağı ilave edilip haşlanıp püre haline getirerek yedirilirse çok besleyici olur..
Bu yaşlara geldiklerinde beğenmiyorlar çünkü...


BALKABAGI

Balkabağı harika bir beta-karoten kaynağıdır, ayrıca başka vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Bir küçük tabak balkabağı, günlük beta-karoten ihtiyacının %25'ini, C vitamini ihtiyacının yüzde 10'unu karşılar ve iyi miktarda potasyum içerir. Ayrıca iyi bir lif kaynağıdır.

Taze balkabağının kendi özgü bir tadı ve dokusu vardır. Ama balkabağı keki yapmak için kullanılan konserve balkabağı da aynı besin değerine sahiptir.Yarım kase balkabağı keki karışımı, günlük beta-karoten ihtiyacının yüzde 220'sini karşılar ve oldukça düşük kalorilidir.

Faydaları:

Beta-karoten, birçok kanser çeşidini önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma riskini biraz azaltabilir.

Beta-karoten, kalp krizi ya da felce sebep olan, ateoroskleroz ya da damar sertleşmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Güçlü bir antioksidan olup C vitamini, kanser ve kalp hastalığına karşı koruyabilir ve vücudun enfekisyonlara karşı savaşmasına yardımcı olabilir.

Kabak çekirdeği yağı, harika bir çinko ve doymamış yağ asidi kaynağıdır, bu yağ asitleri prostat problemlerine yardımcı olabilir. Kurutulmuş ve kavrulmuş kabak çekirdeğinde bu yağ bulunur.

6 yorum:

  1. bende yapıcam bundan evde kabağım var sağol tarif için

    YanıtlaSil
  2. bende denemek istiyorum ama yerlermi cesaret edemiyorum.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Balkabağından yapılan herşey faydalı.
    Ellerine sağlık.
    Bunu hiç denememiştim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. bizde yenmez bu :)) ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  5. Faydalı bir çorbaymış yapsam yerler mi acaba bizim evdeki mızmızlar.

    YanıtlaSil