31.5.12

ev yapımı yoğurt

Yaklaşık 1 aydır yoğurdumu evde yapıyorum..Aldığım açık sütü bir güzel kaynatıyorum ve altını kapatıyorum..Serçe parmağımı 7 sn içinde tutabilecek sıcaklığa geldiğinde 2 kaşık ev yapımı yoğurdumu kaynamış sütümle sulandırıp tenreye ilave ediyorum..tahta kaşıkla çok az karıştırıyorum ve üzerini güzelce örtüyorum..

Gelelim püf noktalarına..

*mayalama işlemini yapmadan önce yoğurdumun mayalanacağı yeri ayarlıyorum ,örtülerini seriyorum,tencereyi oturtuyorum..ve orada mayalıyorum..Yoğurdun sulanmaması için çalkalanmaması gerekiyor çünkü..

*mayalama sıcaklığının iyi ayarlanması gerekiyor..Çok sıcak olursa ekşir,çok ılık olursa yoğurt mayalanmaz.Sıcaklık derecesinin 7 sn den fazla serçe parmağınızın dayanmaması gereken bir sıcaklık olması gerekli..

*ben ilk başta yoğurdun kapağını kapatıyordum ve sulu bir yoğurt elde ediyordum..Dün ilk kez yarım aralık bıraktım,biraz da korka korka ama sonuç süper oldu..Katı ve kaymaklı bir yoğurt elde ettim..tencerenin ağzının kapatılması çıkan buharın yoğurdun üstünde birikip sulanmasına sebebiyet veriyor..


*Ve 3-4 saat sonunda fazla çalkalamadan buzdolabına kaldırılması gerekiyor,çünkü mayalanma işlemi orada da devam ediyor..

*Bir günün sonunda müthiş lezzetli bir yoğurda kavuşmuş oluyoruz..Yiyenlere afiyet olsun ..:)

2 yorum: