30.3.11
ev yapımı lor..
Markasını vermeyeceğim ama bir marka yoğurt var belki bilenler bilir genelde ekşi olur yoğurtları..Eşim de bilmediği için o yoğurttan alınca günlerce dolapta sürüklendi yoğurt hatta yenisini aldım ancak yine de kıyamadım atmaya..Ne yapabilirim diye düşünürken çökelek yapmak geldi aklıma..
1 kiloya yakın yoğurda yarım litre süt ve 2 çay kaşığı tuz ilave edip ilk 5 dakika kısık ateşte daha sonra harlı ateşte bir taşım kaynatıp kapattım..1 saat kadar dinlendirip süzgeçin içine tülbenti açıp tencereyi süzdüm..Tülbenti güzelce bağladım ve üzerine bir ağırlık koyup suyu iyice süzülene kadar bekledim..Güzel bir lor peynirim oldu..Bundan böyle ekşiyen yoğurtlara çözümüm bu şekilde olacak :)
sade kek
Alel acele aklıma gelen ve evdeki malzemeler dahilinde yaptığım sade kek dün akşam aniden gelen misafirlerim tarafından tam not aldı :)
3 yumurta
1 su bardağı süt
yarım su bardağı sıvıyağ
kabartma tozu,vanilya..
2,5 bardak un
1 su bardağı şeker
Bildiğiniz gibi şeker ve yumurtalar iyice çırpılır..sonra diğer malzemeler sırayla eklenir ve çırpılmaya devam edilir..Önceden ısıtılmış 170 dereceleik fırında 1 saat pişirilir...
28.3.11
fırında soslu somon
Biraz mayonez.biraz kekik,tuz sıvıyağ ve çok az da nar ekşisi iyice çırpılıp balıklara bulanır..200 derecelik fırında pişirilir...
22.3.11
MANTARLI PİZZA
Hamuru için..
3,5 su bardağı un 4 kaşık yoğurt 1 çorba kaşığı sıvıyağ ve tuz..
Hamuru iyice yoğurulur..tepsi büyüklüğünde incecik açılır..üstüne salçalı su dökülür..Dilenen malzemeler dizilir.Ve bol kekik.En üstüne kaşar peyniri rendelenir..200 derecelik önceden ısıtılmış fırında pişirilir..
Mantar zeytin ve domates kullandım üstü için..Mantarları iyice yıkayıp minik minik doğradım ve 10 dakika limonlu suda beklettim..Kavurmadım..
20.3.11
Fırında somon
1 adet patates
1 adet soğan
1 adet limon
1 adet domates tuz,sıvıyağ
Bütün malzemeler yuvarlak dilimlenir tepsiye dizilir..200 derecelik fırında pişirilir...
14.3.11
amigurumi sarı şeker..
11.3.11
Fırında patates sarması
İsmi patates sarması ama aslında lahana sarması Erzurumluların Meşhur leziz yemeği..
1 orta boy sarmalık lahana
5 adet patates
4 avuç köftelik bulgur
1 adet soğan
salça
nane,karabiber,kırmızı biber,tuz
lahanaları kaynar suda çok az haşlıyoruz.patatesleri haşlayıp püre haline getiriyoruz..köftelik bulgurla yoğuruyoruz.Ayrı bir tavada salça ,soğan ve baharatları kavurup patatesli harcın içine ekliyoruz.Lahanalara iç harçtan koyup sarıyoruz.Tepsiyi yağlayıp 170 derecelik fırında kızartıyoruz.Üzerinde yoğurt ve kızgın yağ gezdirerek servis yapıyoruz..
9.3.11
Salçalı Spiral Kurabiye
2 küçük yumurta
5 subardağı un
1çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı karışık biber-domates salçası...
Margarin ılınınca tüm malzemeler yoğrulur..Hamur 2 ye ayrılır..Bir katı merdanyle açılır..Diğer katına salça karıştırılıp o da açılıp üstüne konur ve rulo olarak sarılıp bıçakla ince şeritler kesilir..Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 10-15 dakika pişirilir...
7.3.11
Patatesli-Havuçlu Brüksel Lahanası
Süper bir lezzet..Bayılarak yiyoruz ailece :)
Soğan patates,havuç iyice kavrulur.Salçası ve baharatları eklenir..Tuz,karabiber ve kekik...Kabuğu soyulan bürüksel lahanaları bütün olarak atılır...fazla gelmeyecek kadar su ilave edilir..Afiyetle yenir..
fırında kuşbaşı tavuk
Tavuk etlerini 2 kaşık salça,2 kaşık sıvıvağ,köri,kekik ve yoğurt suyu ile iyice harmanlayıp 2 saat buzdolabında bekletiyoruz..Ve 200 derece 50 dakika pişirip üzerine kaşar peyniri rendeliyoruz ben erzurum peyniri rendeledim muhteşem oldu..10 dakika daha pişirip sevris ediyoruz..
4.3.11
Fırında soslu çipura
Balıksever bir aile olarak büyük bir iştahla yediğimiz bu tarifi paylaşmak istiyorum sizlerle..
Sosu için..
1 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
kimyon,sumak,kekik,sıvıyağ tuz...
Bu sos 1 su bardağı suyla iyice karıştırılarak hazırlanır..Temizleyip yıkadığımız ve tepsiye yerleştirdiğimiz balığımızın üzerine dökülür..
Tepsinin kenarlarına halka halka doğranmış soğanlar ve limon dizilir 210 derecelik fırında 50 dakika pişirilir..
Amaninn göbek yapıyorum...
Lanet olası cigarayı bırakalı 2 ay oluyor neredeyse bu süre zarfında 15 günde 1 sigara içerek sigara içme türlerindee yeni bir rekora imza atıp farklı bir bakış açısı getirdim..Sanki her 15. gün bir adet içmeliymişim gibi şeytan dürttü hep ama ertesi günler hiç canım istemedi..Geçen 15. gün de yine içtim..Dedimki kendi kendime nasıl bir bünyem var 15 gün sonra içiyorum ne baş dönmesi ne bişey sanki hiç bırakmamışım gibi demez olaydım o anda bir baş dönmesi bir mide bulantısı ...:))
Ölüyorum zannettim..Ve bu durum 1 saate yakın sürdü,çakıldım kaldım yerimde..İyi oldu bana ama yoksa hep 15. gün sendromu yaşayacaktım..:)
Bu arada 2 ayda 2 kilo aldım :( Hem de her sabah pilates yapıyorum bu durum biraz canımı sıktı tabii ama bu beni asla sigaraya başlatmak için bir sebep olamaz..İştahım da çok açılmadı yeme miktarım aynı ama değişik tatlar aşeriyorum resmen..Daha önceden hamur işiyle arası olmayan ben şimdi 5 kiloluk unuyla her gün bir şeyler açıp duruyor :)))
Bugünden itibaren buna son vermeye karar verdim.Pilatese devam,arada bir kondisyon bisikleti takviyesi ve bugün deneyeceğim ilk kez duyduğum callanetics egzersizleri..Ha bir de bol bol su..En zoru bu benim için günde 1 yada 2 bardağı zor içiyorum...
Durmak yok savaşmaya devam :)
3.3.11
Fırında Pırasa
Her ne kadr keyfimiz kaçsa da yazmaya devam..Wordpress'ten blog açtım ama yazılarımı taşımadım..Sevemedim orayı..Burda buluşmaya devam..
Pırasayı ailece severiz..Genelde zeytinyağlısını yaparım ama bu kez değişik bir tat olsun istedim..Süper oldu tavsiye ederim..
1 kilo pırasa
1 büyük boy patates
1 soğan,3-4 diş sarımsak..
Beyaz Peynir,kaşar peynir,salça tuz..
Pırasalar ince ince doğranır soğan ve patatesle kavrulur..Patateslerin pişmesi için çok az su eklenir..Fırın tepsisine yayılır..Normalde bunu beşamel sos döküp üstüne kaşar rendeleyerek fırınlarsanız Pırasa Graten olur ancak ben beşameli sevmediğim için değişik yaptım..
Üstüne kaşar ve beyaz peynir rendeledim en son hazırladığım salçalı sosu gezdirip 200 derecelik fırına verdim..:)
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)