28.4.11
peynirli muffin
Muffinlere takmış durumdayım bu ara..Sabah kahvaltısına bu güzel peynirli muffinlerden yaptım..Çoook uzaklardan gelen kankardeşimle midemize indirdik.. :)
2 yumurta
1 büyük boy çay bardağı süt
yarım çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı un
1 kabartma tozu
peynir,taze soğan,tuz
yumurta ve tuz iyice çırpılır..ve diğer malzemeler eklenerek çırpılmaya devam edilir.önceden 180 dereceye ısıtılmışfırında pişirilir..
27.4.11
domates soslu tavuk köftesi
2 adet tavuk göğsü
1 adet soğan
1 kalın dilim ekmek
2 diş sarımsak
1 adet yumurta
kekik,kimyon,tuz
Tavuk kıymasını hazır almak yerine evde robotta çekmek çok daha sağlıklı bence..
tüm malzemeleri robotta iyice özdeşleştirip bir kaç kez elle yoğurduktan sonra köfte şekli verilir ve dinlenmek üzere buzdolabına konulur.
Kızarttıktan sonra üzerine domates sos dökülerek servis edilir...Yanında cacık ve pilav süper oluyor..:)
26.4.11
Çilekli muffin
2 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı süt
1 kahve fincanı sıvıyağ
1,5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 kabartma tozu
20 adet küçük doğranmış çilek
yumurta,şeker ve vanilya iyice çırpılır..Süt,sıvıyağ,un ve kabartma tozu eklenip çırpılmaya devam edilir..en son küçük küçük doğranmış çilekler eklenir.Küçük silikon kalıplara dökülerek önceden 180 dereceye ısıtılmış fırına verilir..
Közlenmiş patlıcan ve biberli arpa şehriyeli mercimek çorbası...
Daha önce arpa şehriyeli mercimek çorbasını nasıl pişrdiğimi yazmıştım..Bu kez bu çorbaya közlenmiş patlıcan ve biber ilave ettim..değişik bir lezzet oldu..Közlenmiş gıdaların tadını seviyorsanız tavsiye ederim..
Arpa şehriye ve mercimeği bir arada haşladım..Bir tarafta közlediğim 1 adet patlıcan ve biberi soyup küçük küçük doğrayıp çorbaya ilave ettim..1 kaşık salça,sıvıyağ ve tuz ilavesini de yapıp mercimekler iyice özleşene kadar pişirdim...
18.4.11
Çatlak kurabiye
Günlerdir hastayım..Bademciklerim şişti,ateşim çıktı çocuk gibi..Mecbur antibiyotik tedavisine başladım bugün..Kızımı elimden geldiğince ihmal etmemeye çalıştım bu arada..Biz annelerin hasta olma gibi bir lüksü yok :)
2 gündür kurabiye isteyen kızıma bugün nihayet bu çatlak kurabiyeleri yaptım..İçi kek dışı kıtır..Browni tadı sevenlere uygun bir kurabiye...
1 yumurta
1 yemek kaşığı margarin
1 çay bardağı toz şeker
1 paket vanilya
yarım paket kabartma tozu
25 gr kakao
1.5 çay bardağı un
1.5 yemek kaşığı süt
Önce yumurta ve şeker iyice çırpılır..Yumuşak yağ eklenir çırpılmaya devam edilir...Daha sonra un,kabartma tozu,vanilya ve kakao elenerek karışıma eklenir..En son süt ilave edilir..15 dakika buzdolabında bekletilir..
Hamur oldukça yumuşak olup ele yapışıyor korkmayın bu ölçüleri kullanın..
Fırını 170 derecede önceden ısıtın..
Hamurdan ufak toplar koparıp pudra şekeri dolu tabağa batırın ve yağlanmış tepsiye aralıklarla dizin...
9-10 dakikadan fazla pişirmeyin..
13.4.11
Kırmızı Lahana Yemeği/Mor Pilav..
Ebru Şallı'nın programında gördüğüm yemeklerden biri..Hep salatasını yaptığımız kırmızı lahananın yemeği olur mu demeyin oluyor vallahi :) Hem de kapuskadan bir farkı yok..Bağışıklık sistemini güçlendiren ve hastalıklara karşı koruyan bu sebzeyi bir de böyle denemenizi tavsiye ederim..
İri iri doğradığım soğanları kavurdum daha sonra yarısını kullandığım kırmızı lahanaları ekledim..Bir süre de bu şekilde kavurdum..1 limonun suyu,göz kararı pirinç ve tuzunu ekleyip kısık ateşte pişirdim..
Çok çabuk pişiyor..Eğer pirinçleri pişmezse çok az su ekleyebilirsiniz..
Kızıma Mor pilav diye yedirdim.Başta mırın kırın ettik ama sonra afiyetle yedik :)
7.4.11
Knorr bin adalar salata sosu
Dün habersiz gelen misafirlerimden dolayı çayın yanına oldukça kısa sürede bir şeyler hazırlamam gerekiyordu ve ben dışarıda gezmelerdeydim..:) Market reyonlarında dolanırken bu sosu gördüm..O an menüdeki ilk ikramımın patates salatası olmasına karar verdim..Çok da iyi ettim..Sos yoğurt ve mayonezle karıştırılıyor..Süper bir tat..Denemenizi tavsiye ederim..Patates salatasına da taze soğan ve dereotu ekledim..Müthiş oldu..Bu yüzden ki resim çekmeyi bile unutmuşum :)
Bu arada bu sos sadece salatalarda değil et ve balıklarda da kullanılabilir bence...
NOT :Biliyorum pek de faydalı değil ama arada kaçamak olur değil mi?
6.4.11
HAYVANSAL MAYA
Yıllardır nasıl yapıldığını bilmeden yediğimiz peynirin yapımında ülkemizde genellikle hayvansal maya kullanılmaktaymış..Bu hayvansal mayanın elde edilmesi ise çok vahim..Anne sütü emen buzağının midesindeki bir enzim kullanılarak maya elde ediliyor..Bu oluşumun sağlanması için de buzağının öldürülmesi gerekiyor..Bunun için 24 saat aç bırakılan buzağı öldürülüp midesi çıkarılarak işlem gerçekleştiriliyor..:(
Halbuki peynir yapımında sentetik maya kullanılması da mümkünmüş..
Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için Vejetaryen Kulübü'nü ziyaret edebilirsiniz..Sitede ayrıca hangi markalarda bu mayanın kullanıldığını da bulabilirsiniz..
Halbuki peynir yapımında sentetik maya kullanılması da mümkünmüş..
Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için Vejetaryen Kulübü'nü ziyaret edebilirsiniz..Sitede ayrıca hangi markalarda bu mayanın kullanıldığını da bulabilirsiniz..
patlıcan oturtma
Patlıcanı etli sevenlerdenim ben..
Patlıcanları alacalı soyup halka halka kestim ve tuzlu suda beklettim..Daha sonra kızarrtım..Fırın tepsisine sırayla dizdim..Kıymalı harç hazırlayıp üstüne yaydım..En üste domates ve biber dizip 180 derecelik fırında pişirdim..
5.4.11
patatesli kebap
Geçenlerde Oktay Usta'nın programında görüp yapılacaklar listeme almıştım..Beğendim ,değişik bir tat oldu..
Oktay ustanın tarifi ile yapılmıştır..
250 gr kıyma
2 küçük haşlanmış patates
tuz,kimyon
püre haline getirilmiş patateslerle diğer malzemeler karıştırılır..200 derecelik fırında pişirilir..Soğan salatasıyla sunulması uygun görülmüş...
4.4.11
bir künefe yapmamıştım :)
Tatlı ile aram pek yoktur..Ancak künefe ve tulumbaya asla hayır demem...Künefe ile tanışmam çok yeni benim..Ondan önce tatlı ile tuzlu bir arada olur mu hiç deyip denememiştim..Çok şey kaybetmişim... Çok sevdiğim bu güzel tatlıyı evde denemeye karar verdim..Hatta 3-4 gündür de aş eriyor gibiydim :) Kadayıf bulamayınca bugüne kaldı yapmak :)
Malzemeler..
250 gr kadayıf
200 gr dil peyniri
125 gr tereyağ veya margarin
Şerbeti için..
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker
3-4 damla limon
İlk önce şerbet kaynatılır ve ılımaya bırakılır..
tereyağ eritilir..kadayıflar bir tepside ince ince kesilir..Eritilen yağ ile harmanlanır..2 ye ayrılır..İlk katı teflon tavaya bastırarak yerleştirilir..Üzerine dilimlenmiş dil peynirleri dizilir..En üste yeniden kadayıflar bastırarak yerleştirilir..Kısık ateşte pişirilir..
Alt taraf kızarınca kadayıf parçalamadan diğer taraf çevrilir..Zaten kızarmaya başladı mı kadayıf kendini toplar...
İki tarafta pişince şerbeti dökülür..Ve sıcak sıcak yenir..Gördüğünüz tepsinin yarısı sıcak sıcak ve şuursuzca mideye indirilir :) Daha sonra ben ne yaptım diye kara kara düşünülür..:)
3.4.11
domatesli bakla kavurması
Mevsimiyken bol bol yapılması gereken bir sebze bence..iri iri doğranmış soğan sarımsak kavrulur..Küp küp doğranmış domates eklenir..1 cm genişliğinde kesilmiş baklalarla kavrulur..1 çorba kaşığı un eklenir,kararmaması için..Kendi suyuyla kısık ateşte pişirilir..Bunun için çok taze seçilmeli baklalar..Üstüne isteğe göre sarımsaklı yoğurt dökülür...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)