21.4.14

Çiriş otu yemeği




Çiriş otunun faydaları saymakla bitmez.Tam da mevsimiyken bu leziz ve faydalı sebzeyi tadın derim.Biz her sene bu mevsimde bir kaç kez soframıza taşıyoruz bu lezzeti.Zira mevsimi çok kısa.Ispanak gibi pişiriyoruz..

Çiriş otu, kolestrol ve hipertansiyon

Birçok bölgede yetişen çirişin neredeyse her hastalığa derman olduğuna inanılır. Nisan ayından itibaren pazarlarda boy göstermeye başlayan çiriş, 50-100 cm boyunda bir bitkidir. Fazla uzamamış zambaklara benzeyen yaprakları uçlarına doğru sivrileşir. Körpeyken yapraklarından yemek yapılır.

Tadına doyulmaz
Çiriş, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sevilerek tüketilmektedir. Mesela; Sivas’ta en çok kuzu kulağıyla birlikte yağlı ve soğanlı olarak pişirilmektedir. Bayburt yemekleri arasında “Çirişli Bulgur” meşhurdur. Hele de kavurma ile pişirildiğinde tadına doyulmaz. Ayrıca çiriş yaprakları, maydonoz gibi börek ve gözlemelerde sade ve kıymalı iç malzemesi olarak, ya da ıspanak gibi yumurtayla kavrularak da tüketilebilmektedir.

Çiriş, otlu peynir yapımında da kullanılmaktadır. Çirişin köklerinden de bir zamk çeşidi elde edilir. Kökler dilimlere ayrıldıktan sonra kurutulur ve değirmende öğütülerek toz haline getirilir. Bu zamk genellikle ayakkabıcılık, ciltçilik ve çantacılıkta kullanılır.

Eski bir şifa kaynağı
Çiriş, birçok bölgede “şifalı ot” olarak tanınır. Nerdeyse her hastalığa derman olduğuna inanılır. Erzurum’da pazarda çiriş satan yaşlı bir köylü şunları söylemişti: “Ne hastalığınız olursa olsun, çiriş pişirip yediğinizde hiç birinden eser kalmaz.” Çiriş bitkisi çok eskiden beri tedavi amacıyla da kullanılmaktadır. Eski zamanlada çiriş köklerinden hazırlanan merhemler uyuz ve frengi hastalıklarının tedavisinden kullanılırmış. Dahilen idrar artırıcı özelliği de vardır. Ayrıca bazı türlerinin köklerinden elde edilen kök ekstraktlarının (glukomannazlar) anti-tümör etkisi olduğu tespit edilmiştir.

19.4.14

GARNİTÜRLÜ ENGİNAR

Enginar mevsimi bitmeden bol bol yapmali. 
5 enginar limon tuz seker zeytinyağı ve az su ilavesiyle haşlanır. Diger tarafta 
1 havuc 
1 patates 
Bezelye 
1 sogan
2 dis sarımsak
Soğan ve sarimsak sotelenir küçük doğranan diger malzemeler eklenip kavrulur. Su ilave edilip pişirilir. Pişince kisik ateşte pişen enginarlara doldurulur ve bir tasim daha pişirilir. Servisten 5-6 saat once pişirip dinlendirirseniz lezzeti artar.



16.4.14

Kiymali krep böreği

Kiymali krep böreği 
Krebimiz 4 kisilik 
4 yumurta 
2 su bardağı sut 
Yarim cay bardağı su 
1 çimdik karbonat 
Tuz aldigi kadar tam bugday unu
İyice çırpılir, yarim saat buzdolabinda dinlendirilir.
Kiymali harci hazirlanir. Krepler pişirilir. Harci konup sarilir. İkiye bölünen krepler tepsiye dizilir. Kaşar peyniri rendesi dökülür 170 derecelik firinda pişirilir.



5.4.14

KİRPİ KURABİYE



Kuzularımıza bir tarif paylaşıyorum bugün de.Severek yiyeceklerini umuyorum.
150 gr margarin
1 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı pudra şekeri
4,5 su bardağı tam buğday unu
damla çikolata

Hamuru yoğurup yarım saat buzdolabında dinlendirirseniz daha güzel şekil verilir.Kirpinin oklarını ve ağzını makasla keserek yapıyoruz.170 derecede 20 dk pişiriyoruz..

4.4.14

İÇ BAKLALI ENGİNAR



İc baklali enginar
Simdi tam da zamani:-) o zaman bu saglikli lezzeti yapmali :-)
250 gr ic bakla
1 soğan
1 havuc
4 enginar
2-3 dis sarımsak  ve zeytinyağı

Soğan ve havuc zeytinyağda kavrulur. Sarımsak ve ic bakla eklenir. Enginarlar içleri asagi gelecek sekilde tencereye dizilir. Su eklenir. Önce harli sonra kisik ateşte pişirilir.Bol dereotu ve limonla servis edilir..

3.4.14

kırmızı pancarlı yer elmalı salata


1 kirmizi pancar 
4 küçük yer elmasi 
1 soğan 
1 domates 
1 havuc
1 salatalik ve dereotu
Zeytinyağı limon

Pancar, yer elmasi, havuc ve salatalik rendelenir ,diger malzemeler doğranır.