30.8.12

KIŞLIK ERİŞTE




Minik kuzumla dün yine boş durmadık biz..Daha önce yufka bile açmamış olan ben ne cesaretse erişte yapmaya kalktım :) Oldu mu? Oldu valla.İnsan istedikten sonra her şeyi yapar..

Hamuru için

8 yumurta
3 bardak süt
2 bardak su
bolca tuz /tuzlu olması kuruyunca kırılmasını engeller
aldığı kadar un (3 kilo kadar)

Oldukça sert bir hamur yoğurup 15 dk dinlendirdim..Sonra kızımla aldık merdaneyle oklavayı..:) O merdaneyle yuvarladı..Ben açtım..Açtıkça mutlu oldum..

İlk kez denediğin bir şeyde başarılı olmak güzel bir duygu..

2 saat kadar yufkaları ters çevirerek önlü arkalı kuruttum..Daha sonra kestim.En az 3 gün bu şekilde kuruyup bez torbalarda saklanacak..


kışlık erişte



Minik kuzumla dün yine boş durmadık biz..Daha önce yufka bile açmamış olan ben ne cesaretse erişte yapmaya kalktım :) Oldu mu? Oldu valla.İnsan istedikten sonra her şeyi yapar..

Hamuru için

8 yumurta
3 bardak süt
2 bardak su
bolca tuz /tuzlu olması kuruyunca kırılmasını engeller
aldığı kadar un (3 kilo kadar)

Oldukça sert bir hamur yoğurup 15 dk dinlendirdim..Sonra kızımla aldık merdaneyle oklavayı..:) O merdaneyle yuvarladı..Ben açtım..Açtıkça mutlu oldum..

İlk kez denediğin bir şeyde başarılı olmak güzel bir duygu..

2 saat kadar yufkaları ters çevirerek önlü arkalı kuruttum..Daha sonra kestim.En az 3 gün bu şekilde kuruyup bez torbalarda saklanacak..


TAVUK SOTE..


Tavuk soteyi bilmeyen ve yapmayan yoktur ama bu sefer yaptığım benim çok hoşuma gitti ve sizlerle de paylaşmak istedim sıradan bir yemek olmasına rağmen..

2 küçük boy patates
1 kırmızı biber
1 soğan
tavuk göğsü
bolca kuru maydanoz ve bolca kekik
1 kaşık salça

soğan patates ve biberi bir arada kavurdum..Tavuğunu ve salçasını ekledim bolca (sır burda) kekik ve kuru maydanoz ekleyip çok az su ilave edip pişirdim.Yemede yanında yat oldu bence..:)

YENİ BİTKİLERİM..


İnternetten alışveriş yapmayı sevenlerdenim ben de..Daha önce kitap ,giysi,züccaciye vs..aklınıza ne geliyorsa aldım netten ama ilk kez fidan sipariş ettim.Hiç bir yerde bulamadığım Aloe vera bitkime kavuştum sonunda..Bir de parfüm kutusu diye bir bitki aldım..Gayet de memnun kaldım alışverişten..Yalovadan gelmesine rağmen hiç zarar görmemişlerdi..Aldığım siteyi ziyaret edebilirsiniz..Stokta olmadığı için alamadığım süs yoncasını ise aramadığım yer kalmamıştı ve bu sitede buldum..Umarım en kısa zamanda gelir..Siz de benim gibi çiçek severseniz eminim ilginizi çekecektir burası..

tarhana son durum..

6 gün sonunda tarhanayı temiz biz bez yayıp kaşık yardımıyla döktüm..Kurudukça ufaladım..Ertesi gün rondoda parçaladım..Şu an kurumaya devam ediyor..Tamamen kuruduğuna emin olduğumda bez torbada saklayacağım..

29.8.12

Kış Hazırlıkları..

Kış hazırlıkları beni o kadar yoruyor ki bu aralar..Domatesler,biberler,salçalar,menemenler..Tabii bir de tarhana..)Hamaratlık çöktü üstüme hala gözüm başka şeyler yapmakta..Bu sene fena ev hanımı oldum..Şimdi gideyim tarhananın başına..Fotoları paylaşacağım yakında..

23.8.12

tarhana yapıyorum..

4-5 senedir tarhanamı kendim yaparım.Zahmetli olsa da benim için vazgeçilmez bir lezzet tarhana.Ve temiz ellerde ,yerlerde yapıldığından emin olmam lazım .Bu nedenle zahmetini göz ardı edip bu sene de tarhanamı kendim yapmaya karar verdim..Her sene yaptığımdan biraz farklı yaptım bu sefer..Hamuru da daha sert tuttum..

Malzemelerim.

2 kilo domates
1 kilo kırmızı biber
yarım kilo sivri biber
1 kiloya yakın soğan 
3-4 büyük diş sarımsak
1 paket yaş maya
1,5 kilo yoğurt (süzdüm)
1 paket yedi bahar otu
kuru maydanoz
2-3 kaşık salça
4 kg un


Domates,biber,soğan ve sarımsağı doğrayıp ,tuz dökerek iyice haşladım ve süzgeçten geçirerek süzdüm..Posasını atıp suyunu kullandım bu kez.Süzdüğüm yoğurdu ekledim.Yaş mayasını karışımda erittim baharatlarını da ekleyip unla birlikte güzelce yoğurdum..Ve katı bir hamur elde ettim..
Şimdi kabardıkça yoğuracağım ve kabarması bitene kadar bekleteceğim..Ne kadar beklerse o kadar lezzetli olur derler bakalım kaç gün sabredeceğim..Tez canlılığım bu tarz işlerde de zorluyor beni..

Aşamalarını tekrar paylaşırım sizlerle..

11.8.12

Kavun pelteli yalancı tavuk göğsü


Tavuk göğsü sevdiğim ender tatlılardan biridir..Normalde alt tabanına bisküvi kırıp yaparım..özellikle fındıklı hanımellerle süper oluyor tavsiye ederim..Ancak bu kez pelteli hazırladım..Her tür meyve ile hazırlanabilir pelte..Ben kavun peltesi yaptım.Değişik bir lezzet oldu..Şeftali ve kayısı da öneririm..


Malzemeler:
Yarım  paket margarin
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 litre süt
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı prinç unu
Yapılışı: Margarini bir tencerede erittikten sonra unu ekledim, 5 dakika kısık ateşte karıştırarak kavurdum, ocaktan aldım. Arasıra karıştırarak ılıttım ! Ilıttıktan sonra bütün diğer kalan malzemeleri ekledim, kaynayana kadar pişirdim. Sonra mikserle 15-20 dakika çırptım.

Peltesini ise göz kararı yaptım..Yarım kavunu 3 kaşık şekerle pişirdim.İçine bir kaşık su ile sulandırılmış nişasta ekledim ve süzgeçten geçirip..Tepsiye döktüğüm tavuk göğsünü üzerine yaydım..
Burada püf nokta tavuk göğsünün tamamen soğumasıdır..

Oda sıcaklığında soğutup buzdolabına kaldırdım...

10.8.12

LAHANA LİF

Uzun zamandır bir şeyler yapmıyordum.Örmek beni oldukça rahatlatıyor.

Lif örmeyi yeni öğrendim..Şimdiye kadar 2-3 lif ördüm..Ve  örmeyi Bu site sayesinde öğrendim .Açıklayıcı anlatımı için kendisine çok teşekkür ediyorum..1 günde tamamladım lifimi..Sırada yeni bir lif modeli var..Örmek isteyenler verdiğim linki ziyaret edebilirler..