14.10.14

eglenceli kısır

 Okuldan gelen kızıma sürpriz kısır yaptım.

muzlu pankek



2 yumurta
2 yemek kaşığı şeker
Bir paket kabartma tozu
Bir paket vanilya
Bir su bardağı sut
Bir adet rendelenmiş muz
bir cimdik tuz aldığı kadarbun
Seker ve yumurta ve tuz iyice cirpilir . Sut, kabartma tozu, vanilya muz eklenir. Aldığı kadar un ilave edilir . Onlu arkali teflon tavada pisirilir.

23.7.14

DİŞ BUĞDAYI KURABİYESİ

OĞLUMUN İLK DİŞİ DÜN ÇIKTI  BUGÜN KURABİYESİ PİŞTİ.




Malzemeler
1 paket margarin
2 çay bardağı nişasta büyük bardak
2 yumurta
1,5 su bardağı pudra şekeri
2 çay kaşığı tarçın
Aldığı kadar un
Şeker hamuru ve yapıştırmak için ballı su

Öncelikle hamuru yoğurarak işe başlıyoruz.Margarini ocakta eritirseniz işiniz kolaylaşır.Erimiş margarin,yumurta,pudra şekeri ve nişasta eklenip karıştırılır.Daha sonra azar azar un ilave edilmeye başlanır.Kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur oluyor.Sert olursa kurabiyeler dağılır.Hamur oluşunca 5 bezeye bölün.Her bezeyi merdane yardımıyla yarım cm kalınlığında açın.Ve diş şeklindeki kurabiye kalıbıyla kesip çıkarın.Yağlı kağıt serilmiş terpsiye aralıklarla dizin.Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında çok az pembeleşene kadar pişirin.15 dk kadar yeterli oluyor.Kurabiyeler ılınınca aynı işlemi şekil hamuruna yapıyoruz bu kez.Ancak şeker hamuru çok çok daha ince açılıyor.Nişasta yardımıyla açıp diş kalıbıyla kesiyoruz.Ballı su ile kurabiyeleri ıslatıp kestiğimiz şeker hamurunu kurabiyemize yapıştırıyoruz.Üzerini ise arzumuza göre süslüyoruz.Afiyet olsun.

MUZLU MOZAİK PASTA





Malzemelerimiz
3 kaşık kakao
3 kaşık pudra şekeri
1 su bardağına yakın süt
1 adet muz
1 adet yulaflı bisküvi
2 kaşık ceviz fındık karışımı
Bu pratik ve lezzetli pastamızı bir iki saat içinde hazırlayıp servise sunabilirsiniz.Özelliği ise sıfır yağ içermesi.Yağsız bir tarif .Hem hafif ,hem lezzetli hem de kolay.
Malzemelerimizi hazırladıktan sonra sütümüzün içine kakao,pudra şekeri,fındık-ceviz karışımını atıp ocağa alıp pişiriyoruz.Sosumuz pişince içine ufaladığımız bisküvileri ve ince ince doğradığımız muzu ekleyip harmanlıyoruz.
Yağlı kağıdı düz bir zemine serip üzerine bisküvili harcımızı yayıyoruz.Ve elimizle istediğimiz şekli veriyoruz.2 saat derin dondurucuda bırakıp sonra buzdolabı bölümüne indiriyoruz.Dilimleyerek servis ediyoruz.

https://www.facebook.com/morcafee

21.7.14

Galeta unlu patlıcan kızartması




Malzemelerimiz
4 adet patlıcan 
1 yumurta
1 su bardağı galeta unu,tuz

Patlıcanlarımızı güzelce yıkayıp alacalı soyuyoruz.Soyduğumuz patlıcanları dip kısmını kesmeden dörde bölüyoruz.Bu arada ocağa kaynaması için su koyuyoruz.Kaynayan suya tuz ekleyip patlıcanları içine atıyoruz.Tencerenin ağzını kapatıp patlıcanların haşlanmasını sağlıyoruz.Ne çok diri ne de çok yumuşak olmalı.Patlıcanlar haşlanınca soğumasını bekliyoruz ya da soğuk suya tutup süzüyoruz.Süzülen patlıcanları çatalla hafifce ezip önce galeta ununa sonra yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartıyoruz.Tüm patlıcanlara yapıp yoğurt ve nane ile servis yapıyoruz.Afiyet olsun.

15.7.14

sarımsaklı mücver






3 adet kabak
1 adet soğan
1 yumurta
2 diş sarımsak
dereotu
bol kuru nane
karabiber,tuz,
3 kaşık un

Öncelikle tüm malzemeleri hazırlıyoruz.Kabakları iyice yıkıyoruz.Kabuklarını soyduğumuz kabakları rendenin geniş tarafı ile rendeliyoruz.Kabakların üzerine soğan ve sarımsağını rendeliyoruz.Sırasıyla yumurta,karabiber,tuz,dereotu,bol nane(nane mücvere farklı bir lezzet veriyor) ekliyoruz.En son 3 kaşık un koyup güzelce harmanlıyoruz.

Bu aşamada tavamıza yağı döküp kızdırıyoruz.Kaşık kaşık içten alıp kızartıyoruz..Dağılmaması için kaşıktayken elimizle fazla suyunu alıp öyle yağa atarsak şekilleri düzgün ve dağılmayan mücverlerimiz olur.Un az gelip sulandıkça az miktarda un ilave ederek harcımız bitene kadar mücverleri pişiriyoruz.Mücveri önlü arkalı kızartıyoruz.Pişen mücverleri peçete üzerine çıkarıp sıcak sıcak servis yapıyoruz.

10.7.14

Körili tavuk baget



Bagetler bir kasik yogurt,bir kaşık salça, kori ,sivi yag ve tuzla ovulur, yarım saat buzdolabında bekletilir. Patatesler dilimlenip tepsiye dizilir. Üzerine tavuklar sosuyla birlikte dökülür. Biber ve domatesler yerlestirilir. 200 derecede pişirilir.

26.6.14

TAVA BÖREĞİ




tava böreği için malzemelerimiz
2 yumurta
4 yemek kaşığı yoğurt
yarım çay bardağı sıvı yağ
4 yufka
2 kalıp peynir
maydanoz

Bu pratik ve şipşak hazırlanabilen böreği yapmak için gerekli olan tek şey ocak ve teflon tava.Gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra maydanoz ve peyniri tuzlayıp içini hazırlıyoruz.Teflon tavamızı sıvıyağ ile her yerini yağlıyoruz.Bir tam yufkayı kenarları dışarı sarkacak şekilde yağlanmış tavamıza seriyoruz.Serdiğimiz yufkanın içine 1 yufkayı küçük parçalara bölerek yerleştiriyoruz.Diğer tarafta sıvıyağ,yumurta ve yoğurdu güzelce çırpıp parçaladığımız yufkanın uzerine kararınca gezdiriyoruz.Çok dökersek yufkayı yırtarak tavaya taşma yapabilir.Peynirli harcını yayıp 1 ve ya 1,5 yufkayı yine parçalayarak üzerine ekleyip yoğurtlu harcı ve iç harcı biraz daha döküp en son yarım yufkayı parçalayıp yoğurtlu harcı döküp kapatıyoruz.Kapatmak için kenarlardaki yufkaları  tavanın içine toplayıp,sıvıyağ sürüyoruz.Önce harlı daha sonra kısık ateşte pişirmek 
üzere ocağa alıyoruz.Kapak kapatırsanız daha kolay pişer ve yumuşak olur.Alt taraf kızarınca spatula yardımıyla kaldırıp alt üst ediyoruz.Diğer tarafı da pişirip servis tabağına alıyoruz.Üçgen keserek servis ediyoruz.Toplamda 15 dk geçmeden böreğimiz yemeye hazır hale geliyor.

25.6.14

UŞAK TARHANASI YAPTIM


Tarhana Yapiminda son aşamadayım. RobottaN cektim, elekten geçireceğim. İste yapimi,
Malzemeler
5 adet domates
2 kilo kirmizi biber
7 soğan
Yarim kilo haslanmis nohut 
Yarim yas maya
1 kilo süzme yogurt
Arzuya gore baharat
Ben koymadım oglum da yiyecegi icin
3 kg un ,bolca tuz
Domates biber soğan nohut haşlanır. Fazla suyu süzülüp blendirdan geçirilir. Soğuyunca maya ve yogurt eklenir ve unla yoğurulur . Pogaca kıvamında olacak. Sarilir ve 3 gun kabardikca gun icinde tahta kaşıkla karıştırılır.3 gun sonunda bir beze sarilir ve üstüne ağırlık konur. Dorduncu gün artik serilir. Büyük parçalar kurudukca küçültülur. Robottan ve elekten geçirilir. Bu işlenen de iki gün sürer ancak iyice kuruyana kadar serili durmali. Tamamen kuruyunca cam kavanoz ya da bez torbada saklanmalıdır.






18.6.14

Tam bugday unlu pogaca



1 buyuk cay bardagi yogurt
1 buyuk cay bardagi siviyag
2 yk kasigi tere yag
1 kabartma tozu
Süzme peynir 
Dereotu
2 yumurta birinin sarısi üstüne
Aldigi kadar un

Tum malzeme peynirde dahil yoğurulur. 200 derecede pişirilir.

5.6.14

PAZI BORANİ


Malzemelerimiz
1 bağ pazı
1 adet soğan
1 yemek kaşığı tere yağ
yoğurt,tuz

Pazılarımızı ayıklayıp güzelce akan suyun altında yıkıyoruz.İkiye bölüp kaynamış ve tuz katılmış suda haşlıyoruz.Ilınınca suyunu sıkıp böldüğümüz pazıları yoğurtla buluşturuyoruz.En son yemeklik doğradığımız soğanları tere yağ pembeleşene kadar kavuruyoruz.Yoğurtlu pazımızın üstüne yağlı sosu döküp servis yapıyoruz.

4.6.14

Sütlü kirmizi biber corbasi


5 adet kirmizi biber 
2 yk un 
1 yk tereyag 
2 su bardağı sut 
Biberler doğranıp haşlanır. Arzuya gore haşlandiktan sonra soyulur. Haşlama suyu dökülmez. Un tereyagda kavrulur. Biber suyuyla kivam verilir. Biberler, sut ve tuz eklenip kaynayana kadar karıştırılır. Alti kişilip pişirilir. Pişince blendirdan geçirilir.

1.6.14

​TAM BUĞDAY UNLU CEVİZLİ ELMALI KEK


3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı ceviz ve fındık karışımı
1 adet elma
1 yemek kaşığı tarçın 
Aldığı kadar tam buğday unu ( 2,5 su bardağı kadar)

Öncelikle şeker ve yumurta iyice çırpılır.Süt ,sıvı yağ ilave edilerek çırpılmaya devam edilir.Karbonat,tarçın,vanilya,ceviz ve fındık karışımı eklenir.Tam buğday unu yavaş yavaş karışıma ilave edilir.Kıvamını alınca elma dilimleri kekimize en son eklenen malzeme olur.Karışım yağlanmış kek kalıbına dökülür.Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirilir.Kekimizin güzel kabarmasını istiyorsak ilk 20 dk fırın kapağını hiç açmamalıyız.

29.5.14

Kuru incirli cevizli kek






3 yumurta 
1 su bardağı şeker 
1 su bardağı sut
Yarım su bardağı sıvıyag 
6-7 adet kuru incir 
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı ceviz ve fındık karisim rondodan cekilmis
Ve aldigi kadar tam bugday unu..

22.5.14

Sebzeli tavuklu makarna



1 küçük soğan 
1 kabak 
Tavuk 
3 domates 
2 dis sarımsak
Kori, karabiber
1 kasik salça ve tavuk suyu ile sos hazırlanıp haslanmis makarna ile buluşturulur.


21.5.14

Zigon sehpa yenileme

öncesi

Ve sonrası




Önce zımparalayıp astarladım sonra 2 kat sentetik boya ile boyadım.Dekupaj tekniği ile peçete yapıştırıp vernikledim.Bakmayın öyle yazması kolay olduğuna,yapımı oldukça zorladı ..Neredeyse 1 hafta uğraştım.
Katlar arası bir gün beklenmelidir.

21.4.14

Çiriş otu yemeği




Çiriş otunun faydaları saymakla bitmez.Tam da mevsimiyken bu leziz ve faydalı sebzeyi tadın derim.Biz her sene bu mevsimde bir kaç kez soframıza taşıyoruz bu lezzeti.Zira mevsimi çok kısa.Ispanak gibi pişiriyoruz..

Çiriş otu, kolestrol ve hipertansiyon

Birçok bölgede yetişen çirişin neredeyse her hastalığa derman olduğuna inanılır. Nisan ayından itibaren pazarlarda boy göstermeye başlayan çiriş, 50-100 cm boyunda bir bitkidir. Fazla uzamamış zambaklara benzeyen yaprakları uçlarına doğru sivrileşir. Körpeyken yapraklarından yemek yapılır.

Tadına doyulmaz
Çiriş, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sevilerek tüketilmektedir. Mesela; Sivas’ta en çok kuzu kulağıyla birlikte yağlı ve soğanlı olarak pişirilmektedir. Bayburt yemekleri arasında “Çirişli Bulgur” meşhurdur. Hele de kavurma ile pişirildiğinde tadına doyulmaz. Ayrıca çiriş yaprakları, maydonoz gibi börek ve gözlemelerde sade ve kıymalı iç malzemesi olarak, ya da ıspanak gibi yumurtayla kavrularak da tüketilebilmektedir.

Çiriş, otlu peynir yapımında da kullanılmaktadır. Çirişin köklerinden de bir zamk çeşidi elde edilir. Kökler dilimlere ayrıldıktan sonra kurutulur ve değirmende öğütülerek toz haline getirilir. Bu zamk genellikle ayakkabıcılık, ciltçilik ve çantacılıkta kullanılır.

Eski bir şifa kaynağı
Çiriş, birçok bölgede “şifalı ot” olarak tanınır. Nerdeyse her hastalığa derman olduğuna inanılır. Erzurum’da pazarda çiriş satan yaşlı bir köylü şunları söylemişti: “Ne hastalığınız olursa olsun, çiriş pişirip yediğinizde hiç birinden eser kalmaz.” Çiriş bitkisi çok eskiden beri tedavi amacıyla da kullanılmaktadır. Eski zamanlada çiriş köklerinden hazırlanan merhemler uyuz ve frengi hastalıklarının tedavisinden kullanılırmış. Dahilen idrar artırıcı özelliği de vardır. Ayrıca bazı türlerinin köklerinden elde edilen kök ekstraktlarının (glukomannazlar) anti-tümör etkisi olduğu tespit edilmiştir.

19.4.14

GARNİTÜRLÜ ENGİNAR

Enginar mevsimi bitmeden bol bol yapmali. 
5 enginar limon tuz seker zeytinyağı ve az su ilavesiyle haşlanır. Diger tarafta 
1 havuc 
1 patates 
Bezelye 
1 sogan
2 dis sarımsak
Soğan ve sarimsak sotelenir küçük doğranan diger malzemeler eklenip kavrulur. Su ilave edilip pişirilir. Pişince kisik ateşte pişen enginarlara doldurulur ve bir tasim daha pişirilir. Servisten 5-6 saat once pişirip dinlendirirseniz lezzeti artar.



16.4.14

Kiymali krep böreği

Kiymali krep böreği 
Krebimiz 4 kisilik 
4 yumurta 
2 su bardağı sut 
Yarim cay bardağı su 
1 çimdik karbonat 
Tuz aldigi kadar tam bugday unu
İyice çırpılir, yarim saat buzdolabinda dinlendirilir.
Kiymali harci hazirlanir. Krepler pişirilir. Harci konup sarilir. İkiye bölünen krepler tepsiye dizilir. Kaşar peyniri rendesi dökülür 170 derecelik firinda pişirilir.



5.4.14

KİRPİ KURABİYE



Kuzularımıza bir tarif paylaşıyorum bugün de.Severek yiyeceklerini umuyorum.
150 gr margarin
1 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı pudra şekeri
4,5 su bardağı tam buğday unu
damla çikolata

Hamuru yoğurup yarım saat buzdolabında dinlendirirseniz daha güzel şekil verilir.Kirpinin oklarını ve ağzını makasla keserek yapıyoruz.170 derecede 20 dk pişiriyoruz..

4.4.14

İÇ BAKLALI ENGİNAR



İc baklali enginar
Simdi tam da zamani:-) o zaman bu saglikli lezzeti yapmali :-)
250 gr ic bakla
1 soğan
1 havuc
4 enginar
2-3 dis sarımsak  ve zeytinyağı

Soğan ve havuc zeytinyağda kavrulur. Sarımsak ve ic bakla eklenir. Enginarlar içleri asagi gelecek sekilde tencereye dizilir. Su eklenir. Önce harli sonra kisik ateşte pişirilir.Bol dereotu ve limonla servis edilir..

3.4.14

kırmızı pancarlı yer elmalı salata


1 kirmizi pancar 
4 küçük yer elmasi 
1 soğan 
1 domates 
1 havuc
1 salatalik ve dereotu
Zeytinyağı limon

Pancar, yer elmasi, havuc ve salatalik rendelenir ,diger malzemeler doğranır.

29.3.14

YİNG YANG KEK




Mor cafe bugün pek hamarat:-)
Kek sever kizima değişik bir kek yapma derdine düşünce aklima ying yang kek yapmak geldi. Nete baktım. Kimse yapmamış daha önce. İnternet aleminde ilk :-):-)
Kek bildiğimiz kek hamuru. Hamurun yarisini kakaolu yaptim. İlk once sade hamuru tepsinin yarisina döktüm. Diger yarisina bulaşmamasi icin eğimli tuttum ve kakaolu karisimi dokup kaşıkla sekil verdim. Ying yang kek oldu 

3 YUMURTA
1 SU BARDAĞI ŞEKER
1 SU BARDAĞI SÜT
YARIM SU BARDAĞI SIVIYAĞ
KAKAO
VANİLYA
KABARTMA TOZU
ALDIĞI KADAR TAM BUGDAY UNU


ACUKA




Hafta sonu kahvaltılarinizi acukayla tatlandırmaya ne dersiniz. Hemencecik yapiverdim. Soyle guzel bir karisik salçaniz varsa acukaniz muhteşem olacaktir. Taze taze azıcık yapiverin. Bitince yeniden yaparsınız:-)
3 dis sarımsak 
1 dilim tam bugday ekmeği ici 
2 yk kasigi ceviz 
3 yk karisik salça 
Yedi bahar 
Hepsini güzelce harmanlayin. Ben ilk once rondodan cektim. Sonra kaşıkla döve döve ezdim, tatlar birbiriyle özleşti 

28.3.14

izleyiciler sorunu

Arkadaşlar bloglarda genel bir izleyici sorunu var.Buna alternatif getirmiş Sevgili Değmesin Yağlı Boya..Bir bakın derim..Birbirimizi yeniden takip edebilelim...

ev yapimi yogurt


Bebegim ek gıdaya geçtiğinden beri yoğurdu evde kendim yapıyorum. Dışarıdan almıyoruz. 1 lt sütten yapıyorum tum aile yiyoruz. Bugün sizlerle nasil yaptigimi paylaşmak istedim. Yoğurdumuzu kati kivamli ve lezzetli oluyor. 1 lt günlük sütu markasi önemli değil. Sütu ısıtın. Serçe parmağınızi dokunduğunuzda 7 ye kadar sayacak kadar dayanabileceginiz adeta ısıran bir sıcaklık olacak.Ocaktan, mayalayacaginiz yere alin. Almadab once saracaginiz bezi serin altina. Sonra 3 kasik mayayi sütle sulandırıp ilitin ve tek bir noktadan süte dökün bir kez karıştırıp agzini kapatın. Sarın. 7 saat hic kıpırdatmadan bekletin. 7 saat sonunda sarsmadan buzdolabına kaldırın. Ertesi gun yenmeye hazir. Eger mayanız yoksa market yoğurdu ilk maya olabiliyor. Mayaladikca yoğurt kıvamıni buluyor. 6-7 mayalama sonunda mayanız ev yoğurdu mayası özelliğinde oluyor.

MOR LAHANA TURŞUSU VE SALATASI

Mor lahanalar doğranır.1 yemek kaşığı kaya tuzu ile ovulur ve kavanoza doldurulur.Aralara sarımsaklar serpilir..Kavanozun yarına kadar sirke konur diğer yarısı içme suyu ile doldurulur.1 hafta sonra yenmeye hazır..

27.3.14

Mim Mimi..

Uzun zamandır aktif olmamama rağmen beni unutmayan sevgili arkadaşlarım var.Deep tone onlardan biri.Ortadan kaybolup bir anda çıkıp ben Cacaron dediğimde hemen tanıyan Deep cim beni çok mutlu etti..:)

Mimin konusu takip ettiğin bloglar..

Açıkçası bu uzun süre zarfında ne kendi bloglarımla ne de diğer bloglarla meşgul olabildim.Bilenler biliyor kızımın ardından bir de oğlum girdi hayat yoluma :) Ve ben artık 2 çocuklu meşgul bir anneyim.Oğlumdan önce o kadar boş vaktim varmış ki haberim yokmuş.Şimdi yarım saatlik uykuya bile hasretim..

Gelelim okuduğum bloglara.Gelemedim bir türlü.
Bu kaybolduğum süre zarfında blogger arkadaşlarımın çoğu sessiz sedasız gitmiş yerine yeni insanlar gelmiş.Bir baktım ki ben kimseyi tanımıyorum :) Kimse de beni tanımıyor.Bağırıyorum ben cacaron ,ben yasamladans diye..Kim tanıyacak ki.Değiştirmeseydin blog isimlerini zırt pırt.İyi oldu sana :))

Listem uzun olsa da.Bir kaç bloğun yazısını gördüm mü hemen açar okurum..

Başta Deep :) 

Sonra Absalom

Derya Kuzusu

Kış Güneşi

Pozitif Pembe

Değmesin Yağlı Boya

Meryem'in Mutfağından

O bir Anne

Okuyan

Listem düşündükçe uzuyor :)Okuduğum ve ismini sayamadığım tüm arkadaşlarıma da selam olsun.Ben hala faal bir blog takipçisiymişim :) Bu mimin ana fikri budur !


DİĞER BLOGLARIM TONTİRİKLER VE TONTİRİK TARİFLER


26.3.14

Kuru Patlıcanlı Patates Yemeği


Dilim dilim kesilmiş kuru patlıcanlar bol su ile yıkanır.
Soğan kavrulur.100 gr kuzu kıyma ilave edilip kavrulmaya devam edilir.Salçası eklenir.Patates ve patlıcanlar eklenir kavrulur.Ve en son çok az su ve tuz ilave edilir önce hararetli sonra kısık ateşte pişirilir.

peynirli domates dolması..


Domatesleri İkiye bölüp içlerini çıkarıyoruz.İçine peynir(kaşar peynir rendesi eminim daha hoş olacaktır),bir tutam köri,bir tutam fesleğen,tuz ve bir parça sıvıyağ karışımından oluşan harcı koyup 180 derecelik fırında 15-20 dakika pişiriyoruz...